Protestantse Kerk in Nederland
Protestantse Gemeente Wormer
 
 
zaterdag 10 september: Open Monumentendag zaterdag 10 september: Open Monumentendag

PROGRAMMA


Onze Nieuwe Kerk is van 1809 met daarin het interieur uit de Oude Kerk. Deze Oude Kerk is in 1807 afgebroken wegens bouwvalligheid en was veel groter dan de Nieuwe kerk, deze was 65 x 20 meter met een toren van ongeveer 70 meter hoog. Op de beamer in de kerk worden foto’s vertoond van het houtsnijwerk wat in de kerk aanwezig is.
In de consistorie wordt de film gedraaid van de restauratie in 2012 van het Kerkscheepje.


Na veel onderzoek en overleg met deskundigen is het scheepje gerestaureerd naar het oorspronkelijke model en in de kleuren gebracht die het had in 1673.
Dit is één van de oudste kerkscheepjes van Nederland, een fluitschip uit 1673.
De restauratie is mogelijk gemaakt door de Stichting Behoud Roerend Erfgoed Wormer.

In de kerkzaal is een vitrine met twee zilveren schaalmodellen van 1:100 van de twee uitvoeringen van de Beschuitstoren en een zilveren schaalmodel van 1:100 van het Rechthuis van Wormer. Het Rechthuis stond tegenover de Kerkstraat in de wegberm en half over de Dorpsstraat, met de achterkant in de Dorpssloot. Dit Rechthuis heeft er gestaan vanaf ongeveer 1600 tot 1818 toen het afgebroken is. Beneden bevond zich de waag en een gevangenis. De waag was ook vanuit de wegsloot bereikbaar, want bijna al het vervoer ging over water. Boven was de raadszaal waar het Dorpsbestuur vergaderde. In de raadszaal hing een spreuk die bewaard is gebleven welke nu ook te bewonderen is. 

Verder liggen er twee replica’s van het zilveren dorpszegel en het kerkelijk zegel. Ook staat er een zilveren model 1:500 van deze Nieuwe Kerk.  

Op de beamer worden foto’s geprojecteerd van het in de kerk aanwezige houtsnijwerk. Vooral het houtsnijwerk op het klankbord  boven de Preekstoel is bijna niet te zien en is duidelijker met de foto’s op de beamer.

terug
 
 
 
 
Wij staan vermeld op:

 
 
Protestantsekerk.net is een samenwerking tussen de dienstenorganisatie van de Protestantse Kerk in Nederland en Human Content Mediaproducties B.V.